Túrmezei Erzsébet diakonissza költőnő szellemi öröksége

110 éve született Túrmezei Erzsébet író, költő, diakonissza.

Stifner-Kőháti Dóra jóvoltából, Túrmezei Erzsébetről szóló emlékműsor :

 

 

(Túrmezei Erzsébet: Tamási1912február 14. – Budapest, 2000május 22.)

2022-ben Túrmezei Évet tart az Egyesület!

Minden olyan helyszínre tervezünk megemlékezést, ahol Erzsébet testvér életének jelentős eseményei zajlottak.

 

A Túrmezei év tervezett programjai:

Február 13.vasárnap Csömör: A Túrmezei Év nyitó alkalma

10.30 Istentisztelet és utána temetőben megemlékezés, koszorúzás.

 

Április 8-9.péntek-szombat Nyíregyháza Szavalóverseny és tanári ankét,

kiállítás, az Ev. Ped. Intézettel együttműködve

 

Május 20. péntek 12.30 Tamási: Megemlékezés, koszorúzás az emléktábláknál

Szeptember 25. vasárnap Bp. Karácsony Sándor u. Mandák ház: Istentisztelet

keretében megemlékezés és emléktábla avatás

Október 16. vasárnap Balassagyarmat: Istentisztelet keretében megemlékezés

November 19. szombat Erzsébet napja Bp. Anyaház: Kiállítás megnyitó a

Túrmezei év záró alkalma

10.00 Istentisztelet a Sarepta temlomában

11.00 Kiállításmegnyitó az Anyaházban

 

Szeretettel várjuk mindegyik alkalmunkra!

Jelenleg itt tartunk a szervezéssel, természetesen a pontosításokat folyamatosan közzétesszük!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Túrmezei Erzsébet szellemi örökségének ápolása, gondozása. Az utóbbi hónapokban számos megkeresést kapunk előadóktól, gyülekezetektől, társegyházaktól, hogy engedélyt adjunk Túrmezei versek használatához. Nagy örömmel tesszük ezt, de egyben felelősséget is ró ránk, hisz mindez azt jelenti, hogy Túrmezei vallásos költészete – néha más felekezeteknél még inkább – hat és jelentősége van ma is. Túrmezei költészete és a diakonisszák lelki öröksége a FÉBÉ Egyesületé, ezért óvni, gyarapítani és terjeszteni kell. Ezzel kapcsolatban a könyvkiadás, egyéb nyilvánosság keresése, egyházi iskolák bevonása stb. fontos lesz. Ugyanakkor a diakonisszák emlékének őrzése is feladatunk, vagyis iratok, tárgyak és emlékek gyűjtése. Egyházunk gyűjteményeinek vezetőivel megegyeztünk, hogy a FÉBÉ Egyesület név alatt az eddig felhalmozott iratokat és tárgyi emlékeket gondozzák és kutathatóvá teszik. A Túrmezei szellemi kincs és a diakonissza örökség ápolása Görög Zoltánné, Hajnalka irányításával fog megvalósulni, de minden kedves FÉBÉ tag vagy szimpatizáns segítségére is szükségünk lesz a munkában.

 

Túrmezei Erzsébet (1912–2000)  Túrmezei Erzsébet 1912. február 14-én született Tamásiban. Magyar-német szakos tanárnő, költő, műfordító, a FÉBÉ Evangélikus Diakonissza Egyesület diakonisszája, majd 1990 utáni első Főnökasszonya.

1941-től evangélikus diakonisszaként szolgált.A fordulat éve 1948 után a kommunista vezetés fel oszlatta a diakonissza anyaházakat. Túrmezei Erzsébet a balassagyarmati szeretetotthon vezetője lett. 1975-ben meg kellett válnia Balassagyarmattól és a hivatalos egyházi szolgálattól. Gubek Mária hosszú évekre fogadta be csömöri otthonába, majd a Karácsony Sándor utcai szeretetotthonban lakott.1990-ben a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület újraindulásakor őt választották Főnökasszonynak, tisztségét haláláig (2000. május 22.) ellátta.

Művei:Így leszel áldás (1970), Emberré lettél, hogy ember legyél (1979), Most élni küldetés (1984), Ádventtől adventig (1987), Ragyogjatok szép csillagok (1994), Csodát virágzik a jelen (1995) Őszből tavaszba (1997,) Vonat nem állt meg (1997), Megtaláltam (2003).

Összegyűjtött verseit, fordításai, prózáit öt kötetben a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület adta ki 2007-ben. Szerzői jogait az Egyesületre hagyta.

Szeretettel ajánljuk Túrmezei Erzsébetről szóló filmet:

https://www.youtube.com/watch?v=AC27y823IQk