Túrmezei Erzsébet diakonissza költőnő szellemi öröksége

Túrmezei Erzsébet (1912–2000)  Túrmezei Erzsébet 1912. február 14-én született Tamásiban. Magyar-német szakos tanárnő, költő, műfordító, a FÉBÉ Evangélikus Diakonissza Egyesület diakonisszája, majd 1990 utáni első Főnökasszonya.

1941-től evangélikus diakonisszaként szolgált.A fordulat éve 1948 után a kommunista vezetés fel oszlatta a diakonissza anyaházakat. Túrmezei Erzsébet a balassagyarmati szeretetotthon vezetője lett. 1975-ben meg kellett válnia Balassagyarmattól és a hivatalos egyházi szolgálattól. Gubek Mária hosszú évekre fogadta be csömöri otthonába, majd a Karácsony Sándor utcai szeretetotthonban lakott.1990-ben a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület újraindulásakor őt választották Főnökasszonynak, tisztségét haláláig (2000. május 22.) ellátta.

Művei:Így leszel áldás (1970), Emberré lettél, hogy ember legyél (1979), Most élni küldetés (1984), Ádventtől adventig (1987), Ragyogjatok szép csillagok (1994), Csodát virágzik a jelen (1995) Őszből tavaszba (1997,) Vonat nem állt meg (1997), Megtaláltam (2003).

Összegyűjtött verseit, fordításai, prózáit öt kötetben a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület adta ki 2007-ben. Szerzői jogait az Egyesületre hagyta.

Szeretettel ajánljuk Túrmezei Erzsébetről szóló filmet: